Jesenski športni dan smo že drugo leto uspešno organizirali v okviru Evropskega tedna športa in v sodelovanju s PD Videm Krško. Pohod je organiziral in vodil vodnik PD Videm Krško Matej Mlakar v sodelovanju z načelnikom vodnikov Tonetom Zakškom ter predsednico društva Ireno Lekše. Pohod je bil tudi del akcije Planinske zveze Slovenije Slovenija planinari. Skupno se ga je udeležilo 70 srednješolcev s petimi učitelji spremljevalci ter osemčlansko skupino starejših planincev PD Videm Krško, skupaj se nas je na pot od gradu Podsreda do domače Grmade nad Krškim na popoln jesenski dan odpravilo 84 planincev dobre volje. Dijakinja prvega letnika gimnazije je svoje doživetje športnega dne strnila v krajši zapis. 

Na zadnje septembrsko petkovo jutro smo se dijaki in dijakinje prvih ter četrtih letnikov Srednje šole Krško odpravili na pohod. Naše jutro se je začelo zelo produktivno, saj smo se skoraj vsi udeleženci pohoda odpravili na kavico. Po jutranji dozi kofeina smo se zbrali pred šolo in ko smo preverili, da nihče ne manjka in ima vsak vse potrebno za športni dan, smo z njim tudi pričeli. Pred šolo nas je pričakal avtobus, s katerim smo pot nadaljevali čez Senovo do gradu Podsreda. Najprej smo naredili skupinsko fotografijo in »mučenje« se je pričelo. Hodili smo in hodili, vendar se nam je zdelo, da se nikamor nismo premaknili. Pot je bila pestra, ni manjkalo klancev, gozdnih poti ter travnikov. Naužili smo se svežega zraka, lepega razgleda in prijetnega jesenskega sonca, čas pa smo si krajšali s poslušanjem glasbe. Z glasbo je življenje vedno veliko lažje in tudi mi smo kmalu opazili konkretne premike na terenu in pri motivaciji.

Prvi daljši odmor smo imeli pri gostišču Dular na Kostanjku, kamor nam je hišnik pripeljal malico. Ko smo se okrepčali in okrepili za nadaljnjo pot, smo se ne več tako  veselo in že krepko izmučeni odpravili naprej. Sledili sta še dobri dve uri hoje do Grmade. Naprej nas je gnala misel na palačinke, ki so nam jih postregli na Grmadi. Na Grmadi so nas pričakali tudi sošolci, novopečeni udeleženci programa MEPI, ki so del poti prehodili sami na svoji prvi skupni orientaciji in na Grmado prišli pol ure pred nami. Grmade smo se vsi zelo razveselili, saj je pomenila samo še spust v dolino. Naredili smo še skupinsko fotografijo s člani PD Videm Krško, ki so se prav tako ta dan udeležili našega pohoda in skupaj z nami prehodili vso pot od Podsrede do Grmade. Pri Osnovni šoli Jurij Dalmatin so se naše poti ločile. Dijakinje in dijaki smo se odpravili proti avtobusni in železniški postaji, od koder smo se odpravili proti domu in zasluženemu počitku. Na športnem dnevu smo prehodili  kar 20 km, za pot smo potrebovali nekaj manj kot 5 ur, merilec korakov na telefonu je pokazal nekaj korakov manj od 30.000.  

Maša Baškovč, G1A