Knežji KamenNa ekskurzijo so se dijaki odpravili v dveh terminih, 16. oktobra (E4A, G4A  in R4A) in 9. novembra (S4A, E2PTI in S2PTI). Pot nas je vodila mimo Ljubljane preko prelaza Ljubelj, kjer smo vstopili v sosednjo Avstrijo. Tam še danes živi številna slovenska manjšina, ki se neumorno bori za svoje pravice in nam je lahko zgled, kaj pomeni biti ponosen Slovenec ali Slovenka.

Prva točka našega potovanja je bila Gosposvetsko polje, kjer smo si ogledali vojvodski stol, obiskali cerkev Gospe svete in videli Krnski grad, kjer je nekoč stal knežji kamen. Na njem so ustoličevali slovenske kneze. Ta knežji kamen je danes razstavljen v najlepši dvorani Deželne hiše v Celovcu, v dvorani grbov. To je bila naša druga postaja. Sledilo je samostojno raziskovanje 20 točk v Celovcu z zemljevidom in kratkim opisom zanimivih točk. Odkrili so tudi tablo na hiši, v kateri je leta 1832 delal največji slovenski pesnik France Prešeren.

Po odmoru za kosilo je sledil obisk Otoka v bližini Ribnice na južni obali Vrbskega jezera, ki je največje jezero na avstrijskem Koroškem. Že v prvem letniku se dijaki naučijo, da so prvi zapisi v slovenskem jeziku – Brižinski spomeniki – nastali ob Vrbskem jezeru. Sedaj so lahko ta kraj obiskali, saj domnevajo, da so nastali v majhni cerkvici na Otoku, ki je bil nekoč v resnici otok v Vrbskem jezeru, danes pa je povezan s kopnim. Sprehodili so se do jezera, vanj so najbolj vročekrvni namočili noge, nato pa pot nadaljevali na hrib Jedvovca, kjer stoji stolp Piramida (Pyramidenkogel). Nanjo so se povzpeli in občudovali čudovit razgled na celo Vrbsko jezero, Celovec in okolico. Tako se je zaključili lep in poučen dan.

zapisala Mateja Traven