10. decembra je na Brdu pri Kranju potekala slavnostna podelitev zlatih priznanjv programu MEPI, ki jo Nacionalni urad praviloma organizira na dve leti. Na dogodku, ki je potekal pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, smo počastili 71 mladih, ki so uspešno zaključili svojo pot v Mepiju.

»Zlatniki« prihajajo iz 11 različnih izvajalskih organizacij iz vse Slovenije, te so:

Biotehniški center Naklo, Srednja šola; Društvo GAHA Slovenija - OE Ljubljana, Gimnazija Celje – Center, Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, Gimnazija Kranj, Gimnazija Škofja Loka, Šolski center Krško - Sevnica, Šolski center Ravne na Koroškem, Šolski center Škofja Loka, Dijaški dom Antona Martina Slomška ter Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

S Šolskega centra Krško – Sevnica je drugo zlato priznanje prejela Klavdija Šušterič, ki je v Mepi Krško vstopila kot direktna udeleženka na zlati stopnji, kar pomeni, da se je zanjo čas dejavnosti povečal za šest mesecev. Klavdija je bila zelo aktivna v času korone, ko je bila ena izmed gonilnih sil projekta Mepi učna pomoč, ki smo ga takrat zastavili kot učno pomoč za osnovnošolce, za veščino je izbrala fotografiranje in na koncu izdala fotoknjigo, kot prostovoljka je delovala kot tutorka za mlajše študente na svoji Pedagoški fakulteti v Ljubljani, za šport pa je izbrala jogo. V okviru Projekta neznani prijatelj je opravila tečaj za mladinsko mentorico in voditeljico MEPI. Klavdija je letos jeseni kot odlična študentka na Univerzi v Ljubljani prejela svečano listino za najboljše študente v generaciji, je pa že zaposlena na osnovni šoli v Poljanski dolini, na kateri bo s pridom lahko izkoristila tudi svojo Mepi licenco in delovala kot Mepi mentorica.

Njena izjava ob podelitvi: MEPI mi je omogočil nove izkušnje, s katerimi sem osebnostno rasla, spoznala sem, da z vsakim izstopom iz cone udobja odkrivam lepote življenja, ki jih morda nikoli ne bi. Postala sem odločnejša in vedno pripravljena na nove izzive, predvsem pa okrepila svoja poznanstva.

Mentorjema pa je sporočila: Velik HVALA! Mi je bilo v čast in veselje sodelovati z vami. Včasih na poti do cilja človek malce izgubi svoj kompas, če vseeno najde pravo pot, je to le še ena od lekcij, ki mu služi kot popotnica za vnaprej. Ne glede na to kako blizu ali daleč smo si bili del poti, mislim, da si boljše izkušnje ne bi uspela zamisliti. Še enkrat hvala!

Podelitve smo se udeležili ravnatelj Jože Pavlovič ter celotna Mepi Krško mentorska ekipa Matej Mlakar, Alenka Špan in Matic Plevanič. Mentorja Mateja in Alenko so z Nacionalnega urada uvrstili med 10 Mepi posameznikov, ki z Mepijem ustvarjamo presežke in smo zanimivi za medije, zato so tudi naju prosili, da za medije strneva svoje Mepi misli.

Matej pravi: Po številnih športnih dosežkih sem pred več kot desetimi leti spoznal, da športna zmaga ni nujno cilj tekme, niti ni vrh cilj ture, temveč je čar v optimizaciji življenja v danem trenutku, še pravočasnem priznanju morebitne nemoči in umiku od nerealnih želja, s čimer človek sčasoma z izbiro nove poti in bogatih spominov naposled le začuti zadovoljstvo zgodbe že doživetega. Vse to je skrito tudi v jedru MEPI filozofije.

Sama pa sem svoje misli ujela v: Voytech Kurtyka, vrhunski poljski alpinist, je zapisal, da je najpomembnejša lastnost svobode osvoboditev od razmišljanja, da smo mi sami središče sveta. Sporočilo njegove misli je še močnejše, ko se ga poskusi udejanjiti kot gonilno idejo in vodilno misel programa, ki v središče postavlja posameznika ter njegove cilje, hkrati pa vse udeležene ustvari v skupnost, katere enota za moč je njen najšibkejši člen. Odličnost MEPI ekipe je nazadnje v spoznanju, da je zdrava osebna svoboda lahko le odraz izjemne skupnosti.

Z letošnjim letom smo ponovno ustvarili močno bronasto skupino Suhi les, ki jo izvrstno usmerja novopečeni Mepi mentor Matic, ekipo sestavljajo Gašper Presker, Nejc Lekše, Jakob Mlakar, David Pisek, Luka Lapuh, Nik Hriberšek, na srebrni stopnji jih že pričakuje Gašper Žigante, na naslednji podelitvi čez dve leti pa bomo praznovali zlato kar sedmih zlatih prejemnikov iz ekipe Posavski deževniki, zato smo se Nacionalnemu uradu že ponudili kot morebitni gostitelji zlate podelitve. Ekipi Posavskih deževnikov se bo na odpravil pridružil Tim Šušterič, sestavljajo pa jo Gašper Ružič, Jan Kozole, Žan Kos, Marko Mlakar, Rok Vintar in Matic Plevanič. Nacionalnemu uradu smo se že ponudili kot morebitni gostitelji zlate podelitve.

Način dela v programu MEPI bi lahko bil prihodnost poučevanja, z MEPI načinom dela tudi v razredu bi mladim omogočili, da osmislijo svoje učenje, si zanj določijo merljive cilje ter jih opolnomočili za samovrednotenje in beleženje ter praznovanje svojega napredka. Za uspešno in srečno življenje mora človek kar se da dolgo ohraniti radovednost in otroka v sebi, omejiti vpliv komformizma ter si včasih dovoliti tudi biti malo drugačen. Friderik Buckman je zapisal, da samo drugačni ljudje spreminjajo svet, nihče normalen ni še nikoli dosegel nobene ušive spremembe.

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je na Brdu na podelitvi mladim prav tako poudarila breme izzivov, ki jih mladi nosijo v današnjem hitro spreminjajočem se svetu. "Nikoli prej ni bilo tako ključno, da vas kot skupnost opremimo z veščinami solidarnosti, medsebojnega sodelovanja in povezovanja ter odgovornosti. Dandanes so zelo na mestu tudi poudarki programa MEPI o enakopravnosti, enakosti in medkulturnem dialogu. To so civilizacijske vrednote, ki nas združujejo in nas spodbujajo k gradnji boljše in bolj vključujoče družbe," je dejala. Vzgoja mladih za človečnost je po njenem mnenju ključnega pomena, zato je spodbudila mlade k prevzemanju odgovornosti ne le do sebe, ampak tudi do drugih, predvsem ranljivih skupin, in do okolja. Poseben poudarek je namenila tudi podnebni krizi in pomenu medgeneracijskega sodelovanja v boju proti njej.

Izpostavila je pomembnost vloge programa MEPI v izobraževanju mladih. Z več kot 60-letno tradicijo opremljanja mladih z vrednotami in veščinami za življenje ter delo v skupnosti, je MEPI še vedno izjemno relevanten. Odgovornost, predanost, iniciativnost, sodelovanje in povezanost s skupnostjo so le nekatere od mnogih vrednot, ki jih MEPI spodbuja. Prostovoljno delo, ki je srce programa MEPI, mlade vzgaja k odgovornosti do sočloveka in do skupnosti, hkrati pa jih spodbuja k aktivnemu soustvarjanju rešitev za družbene probleme. Uspešnost programa MEPI in njegova prilagodljivost ter relevantnost se nedvomno kažeta v tem, da je MEPI prisoten v že več kot 130 državah in povezuje več kot 8 milijonov mladih po vsem svetu. V Sloveniji letos obeležujemo 25-letnico delovanja tega programa.

 Ekipa Mepi Krško