Varuh2024 1V ponedeljek, 15. januarja 2024, je našo šolo obiskal namestnik varuha človekovih pravic, g. Jože Ruparčič. Najprej se je srečal z vodstvom šole in s svetovalnima delavkama, potem pa je izvedel predavanje na temo človekovih pravic za dijake E3A, G3A in S3A v okviru predmetov sociologija in aktivno državljanstvo. V drugem delu srečanja so mu dijaki zastavili svoja vprašanja in nanje dobili konkretne odgovore. Dijakom se je pridružil tudi Bor Zidarič Petrovič iz R2A, predstavnik dijakov v svetu našega zavoda.

Izvedeli so, da se je zavedanje o človekovih pravicah začelo uveljavljati v 19. stoletju s francosko revolucijo, da je bila prva in še vedno najpomembnejša človekova pravica pravica do življenja in da so najbolj zapostavljene pravice tistih skupin, ki niso slišane (ranljive skupine, kot so otroci, invalidi, LGBTQ+ osebe …). V Sloveniji se primerjalno z drugimi državami relativno dobro odzivamo na kršitve človekovih pravic, kljub temu pa je pri nas največkrat kršena pravica do enake obravnave, saj se organi odzivajo prepočasi ali neenako hitro v različnih zadevah. Sploh otroci so manj slišana skupina, včasih se njihova mnenja ne slišijo, ne pridejo do veljave v postopkih ali se slabo izvršijo v praksi. Pri mladostnikih sta največkrat izziv medvrstniško in družinsko nasilje. Vsako leto se tako na Varuha obrne po pomoč par sto mladostnikov.

Dijaki so izvedeli, da urad Varuha človekovih pravic nima oblastvenih pooblastil, je pa vseskozi aktivno vključen v sprejemanje zakonodaje s področja človekovih pravic ter vedno apelira na dostojanstven pristop do vseh ljudi in upoštevanje zakonitosti.

Dijaki so g. Ruparčiču postavili tudi hipotetično vprašanje, kako bi bilo, če ne bi bilo varovanja človekovih pravic. Pojasnil jim je, da bi prihajalo do zlorab pravic s strani tistih, ki bi imeli moč.

Veronika Gradišek

Varuh2024 2