Vipap2024 1

Ogled industrijske in komunalne čistilne naprave

Tehnološki postopki in analizni laboratorij

Dne 18. januarja 2024 smo z dijaki, dijakinjo  1 SPTI in 1 EPTI odšli na dogovorjen obisk podjetja VIPAP Videm Krško d.d.

Ob zelo prijetnem sprejemu in uvodni seznanitvi s kratko zgodovino, vlogo, velikostjo in pomembnostjo podjetja, smo ob čudovitem vodenju spoznavali celoten sistem čiščenja njihovih odpadnih industrijskih voda, ki nastanejo v tehnološkem procesu, kot tudi sistem umestitve in čiščenja komunalnih voda za celotno mesto Krško. Spoznali smo mehanski del čiščenja, biološki aerobni in anaerobni del čiščenja, sisteme kontrole na različnih točkah čiščenja in občudovali kvaliteto očiščene vode. Spoznali smo zažigalnico organske mase dnevno nastajajoče pri biološkem čiščenju vod.

Sledil je ogled sortirnice odpadnega papirja in kartona, tehnološke postopke predelave in izdelave recikliranega papirja za izdelavo časopisov z ogledom papirnega stroja.

V zaključnem delu smo še v kratkem sprehodu obiskali njihov laboratorij za spremljanje učinkovitosti čiščenja odpadnih voda z mikrobiološkimi in kemičnimi analizami. Čas obiska se je prehitro iztekel in tako smo se vrnili nazaj v šolske klopi k pouku.

Zahvaljujemo se za sprejem vodstvu podjetja in celotno organizacijo vodenja ter sodelovanja na obisku, ga. Aleksandri Račič Kozmus in ga. Irni Lepak, v podjetju VIPAP Videm Krško d.d..

Profesorici: Andreja Tomažin, prof. biol. in kem. in Lidija Pirc, univ. dipl. ing. kem.