AVSTRIJSKA KOROŠKA Z BRIŽINSKIMI SPOMENIKI

DOLENJSKA S TRUBARJEVO DOMAČIJO IN GRADOM TURJAK

GORENJSKA S PREŠERNOM, ČOPOM IN FINŽGARJEM

CANKARJEVA VRHNIKA

V aktivu slovenistk smo profesorice v letošnjem šolskem letu 2023/24 organizirale štiri literarne poti, na katere smo popeljale dijake vseh letnikov.

V oktobru 2023 smo se s četrtimi letniki odpravili na avstrijsko Koroško in obiskali najsevernejše kraje ozemlja, kjer živijo Slovenci. Popeljali smo se na Gosposvetsko polje, obiskali Celovec in posedeli v cerkvici ob Vrbskem jezeru, kjer naj bi nastali Brižinski spomeniki – najstarejši zapisi v slovenskem jeziku.

V spomladanskem času pa so bili na vrsti nižji letniki. Prvi letniki so se 7. marca 2024 odpravili na Dolenjsko v kraje Primoža Trubarja. Obiskali smo Trubarjevo domačijo, kjer smo na delavnici videli, kako so v 16. stoletju vezali knjige – tudi Trubarjevi prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Občudovali smo tudi opravo pisarja tistega časa in njegove pripomočke, vlogo pisarja pa so zaigrali kar dijaki sami. Spoznali smo tudi podrobnosti in zanimivosti iz Trubarjevega življenja. Na gradu Turjak pa smo lahko videli grajsko mučilnico in zapor, zelo bogato zbirko srednjeveškega orožja, oblačil in drugih pripomočkov.

Drugi letniki so 3. aprila 2024 hodili po poteh naših pesnikov in pisateljev v Žirovnici na Gorenjskem. Ogledali smo si rojstne hiše Franceta Prešerna, Matije Čopa in Frana Saleškega Finžgarja, imeli voden ogled s stalno razstavo, spoznali Vrbo, rojstni kraj največjega slovenskega pesnika, odkrivali zanimivosti značilne kmečke hiše iz 19. stoletja, dobili vpogled v rokopise ter spoznali še druge poučne vsebine.

Tretji letniki so 11. aprila 2024 obiskali Cankarjevo Vrhniko. Odlični vodniki so nam predstavili življenjsko pot in osebnost Ivana Cankarja ter stavbe in kraje, povezane z njegovim življenjem, med drugim tudi enajsto šolo pod mostom. Literarno pot smo povezali tudi z obiskom Hiše Evropske unije v Ljubljani, ki je potekal v okviru državljanske vzgoje. Tam smo prisluhnili zanimivemu predavanju in rešili kviz o Evropski uniji.

zapisala Mateja Traven