J Mlakar Dom V Objemu Narave

Tudi letos so naši dijakinje in dijaki fotografirali geografsko pokrajino in sledove človeka v njej. Fotografije so bile ocenjene dvostopenjsko – najprej na šolskem nivoju s strani komisije v sestavi profesorjev Jana Škoda, Andrej Peklar in Veronika Gradišek, nato pa še na republiški ravni, na kateri natečaj razpisujeta Zveza geografov Slovenije in Društvo učiteljev geografije Slovenije. Ocenjevalo se je skladnost s temo, skladnost naslova s fotografijo, kakovost (osvetlitev, ostrino, skupni estetski vtis) in sporočilno vrednost.

Izbrane fotografije na šolskem natečaju so bile:

SŠ Krško:

  1. Jakob Mlakar: Dom v objemu narave
  2. Jakob Mlakar: Zeleni pretok
  3. Nik Hriberšek: Polsenčne poti vode in človeka
  4. Kristjan Meserko: Ujeti tok

SŠ Sevnica:

  1. Saša Vidrih: Pot je včasih cilj
  2. Evelin Ivanović: Radovednež z moje ulice
  3. Evelin Ivanović: Nespečna dolina
  4. Katja Kravcar: Klepet starega z novim preko slemen

 

Izbrane fotografije smo poslali na republiški natečaj. Razglasitev nagrad je bila v okviru dogodka Noč geografije. Izmed 79 poslanih fotografij s strani OŠ in 44 fotografij srednješolcev so izbrali najboljše tri v vsaki kategoriji. Fotografija »Dom v objemu narave« našega gimnazijca Jakoba Mlakarja je dosegla neuradno četrto mesto – »pohvalo«, na kar smo lahko ponosni. Jakob je fotografijo posnel na Azorih in v njej mojstrsko ujel podobo kamnitega bivališča, ki ga prerašča in obrašča bujno rastlinstvo oceanskega podnebja.

Vsem dijakom iskreno čestitamo in jih vabimo, da še naprej iščejo zanimive motive v sodobni antropogeni pokrajini. Vas pa vabimo, da si pogledate vse fotografije naših dijakov v priloženi galeriji.

Veronika Gradišek