KomatV sredo, 30.1.2013, smo v okviru aktivnosti projekta Comenius ter projektnega tedna za 2. letnik gimnazije na šolo povabili znanega slovenskega okoljevarstvenika in borca za čistejše, lepše in prijetnejše okolje Antona Komata.

G. Komat nam je predaval o pasteh sodobnega potrošništva, razkril marsikatero znano neznano skrivnost o hrani, ki jo lahkomiselno ter pod vplivom privlačnih reklamnih oglasov hlastno nabiramo v naše nakupovalne košarice, z njo polnimo hladilnike ter zastrupljamo svoje telo. Posebej zanimivi so bili podatki o trajnosti trajnega mleka, resničnem okusu Poli salame ter sestavinah sirov. Izvedeli smo tudi mnogo o vplivu sodobne kemije na življenje in delo - podatki, ki jih je nanizal predavatelj, so nazorno prikazali vpliv antibiotikov, čistil in pesticidov. G. Komat verjame in trdi, da samo mladi z drugačnim pristopom do sveta in sebe še  lahko na nek način rešijo svet ter ga zanamcem v dar predajo takšnega, kot je bil včasih. Vrniti bi se morali na vrtove in v hleve ter z lastnimi rokami pridelati in gojiti hrano svojih krožnikov. Verjamemo, da je predavanje gospoda Komata, ki smo ga z vprašanji in pomisleki iskrili tudi poslušalci, odprlo nove in strah zbujajoče pomisleke o zankah in neznankah sodobne družbe, hkrati pa nedvomno ponudilo tudi odgovore in rešitve za lepši, prijaznejši in bolj čist jutri. Mnoge odgovore lahko seveda tudi sami poiščemo v mnogih predavateljevih knjigah, ki bodo kmalu na voljo tudi v šolski knjižnici.

Alenka Špan