S predstavitvijo projekta in novinarsko konferenco ob svečani podelitvi maturitetnih spričeval 13. julija v krški Dvorani v parku se je tudi uradno zaključil projekt CNC&IT na naši šoli.

V zadnjih dveh letih smo dijaki in učitelji na področju strojništva na naši šoli sodelovali v mednarodnem partnerskem projektu Leonardo da Vinci Compile new competencies and implement them to teaching, krajše CNC&IT. Skupaj s partnerskimi šolami iz Hrvaške, Poljske in Turčije in ter partnerji  iz podjetij iz Španije in Slovenije smo se učili novih tehnologij na področju 3D modeliranja in izdelave izdelkov.

 

V okviru projekta smo se predvsem učili in pridobivali nove competence, spoznavali nove dežele in kulture ter njihovo zgodovino, seveda pa tudi izdelovali gradiva in e-gradiva in načrtovali in izdelovali izdelke na CNC strojih.

Najpomembnejši in najkompleksnejši izdelek celotnega projekta je replika rimske svetilke iz 4. stoletja, ki je pomembna arheološka najdba na področju Siska na Hrvaškem in predstavlja začetek krščanske kulture na tem območju. Šola koordinator je pri tem sodelovala s Sisačkim muzejem in biskupijo, ki sta predlagala izdelavo takega spominka.

Na naši šoli smo izdelali nekoliko enostavnejši, a uporaben spominek - unikaten zamašek za zapiranje steklenic z obodno in čelno gravuro, ki je bil izbran na natečaju med dijaki in profesorji. Izdelek na prvi pogled izgleda precej preprost, vendar programiranje in izdelava zahtevata precej znanja, ki pa smo ga pridobili s pomočjo partnerjev v okviru projekta.

Poleg tega smo izdelali še magnetke in 3D znaka naše šole ter našo verzijo replike rimske svetilke, ki smo jo izdelali s postopkom litja, ki predstavlja podobno tehnologijo, kot so jo uporabljali tudi za izdelavo originalne svetilke. Sodelovali pa smo tudi pri izdelavi e-gradiv s področja CAD-CAM tehnologij, ki jih bomo s pridom uporabljali pri pouku.

 

Delo je potekalo na 11 projektnih srečanjih, v okviru katerih smo učitelji in dijaki naše šole obiskali vse partnerske države.  V teku projekta smo opravili 28 mobilnosti profesorjev in 21 mobilnosti dijakov. Na projektu so sodelovali v glavnem dijaki iz programa strojni tehnik in njihovi učitelji, ki so se veliko novega naučili ravno na področju CNC tehnologij, ki je eno najpomembnejših področij sodobnega strojništva.

 

Nekaterim bo najbolj v spominu ostal prvi polet z letalom v Španijo, drugim turška gostoljubnost, ki res ne pozna meja, tretjim adrenalinska vožnja z avtobusom na Poljsko v stilu »Ko to tamo pjeva?« Vsem pa veliko novih doživetij, spoznavanja novih kultur in novih prijateljev, s katerimi bomo v prihodnosti zagotovo sodelovali na novih projektih.

 

Cilji projekta:

Specifični cilji za CNC partnerje

•   Povečanje kompetenc na področju CAD-CAM programiranja,

            - programiranje c-osi na CNC stružnici,

            - programiranje večosnih CNC strojev.

•   Usvajanje specialnih znanj pri CNC obdelavah,

            - optimiziranje tehnoloških režimov obdelav,

            - izbira ustreznih orodij…

•   Razvoj in izdelava izdelkov na CNC strojih pri CNC partnerjih.

 • Izdelava e-materialov na področju CAD-CAM tehnologij.

Specifični cilji za IT partnerje

• Povečanje kompetenc na področju multimedije in e-materialov,

            -izdelava in urejanje spletne strani projekta,

            -izvedba delavnic na področju IT in e-materialov,

            -izdelava in implementacija e-materialov.

 

Dejstva o projektu:

Uraden naziv projekta: Compile new competencies and implement them to teaching ; akronim: CNC&IT

 • 7 partnerjev iz 5 držav – 4 šole in 3 podjetja:
 • 1 koordinator iz Hrvaške: Tehnička škola Sisak
 • 2 partnerja iz Slovenije: Šolski center Krško-Sevnica in CADCAM LAb Ljubljana (partner iz gospodarstva),
 • 2 partnerja iz Španije: AIJU raziskovalni center in Talleres Tibi (oba partnerja iz gospodarstva),
 • 1 partner iz Poljske (Zespół Szkół nr 10),
 • 1 partner iz Turčije (Bahçe Teknik),
 • 11 projektnih srečanj,
 • 144 izvedenih mobilnosti,
 • izdelana in sproti moderirana spletna stran www.cncit.eu/en,
 • pridobljene nove kompetence za udeležence,
 • Izdelano in evalvirano e-gradivo na področju IT - izdelave spletnih strani in postavitve spletne učilnice,
 • Izdelano in evalvirano e-gradivo s področja 3D modeliranja in NC obdelav v programskih paketih Catia, Mastercam in Siemens NX,
 • Izdelanih več kot 10 različnih izdelkov in spominkov,
 • čas trajanja projekta 2 leti,
 • projekt je bil v celoti financiran okviru programa Vseživljenjsko učenje s strani Evropske komisije.

 

Več informacij najdete na:

 

http://www.cncit.eu/en/      (uradna spletna stran projekta)

nekaj podstrani:  meetings, materials, dissemination

https://www.youtube.com/watch?v=WQc2ZWvnAx8 (movie trailer)

 

 

Projektna srečanja

št.

kraj

termin

Izvajalec

Tema

1

Sisak, Hrvaška

Oktober 2013

TŠC Sisak

spoznavanje partnerjev, dodelitev vlog

2

Ljubljana, Slovenija

November 2013

CADCAM Lab

1. izobraževalno srečanje CNC skupine. Prikaz dela NC machining v Catii,  Izbira logotipa in ustreznih izdelkov, ki jih želimo izdelati, glede na opremo posameznih šol. Glavna naloga bo izdelava replike rimske oljenke (svetilke), ki je pomembna arheološka najdba na območju Siska. in zamašek za steklenice s čelno in obodno gravuro.

3

Zabrze, Poljska

Februar 2014

Zespół Szkół nr 10

Srečanje IT in CNC partnerjev, proučitev in izbira ustreznih spletnih rešitev za postavitev spletne strani in umestitev e-gradiv na splet

4

Zagreb, Hrvaška

April 2014

CADCAM Lab

2. izobraževalno srečanje CNC skupine. Nadaljevalni tečaj programiranja CNC strojev s pomočjo Catie za dijake in učitelje.

5

Ibi, Španija

Junij 2014

AIJU, Talleres Tibi

Srečanje vseh partnerjev. Predstavitev dosedanjega dela na obeh področjih. Prvi osnutki 3D modelov končnih izdelkov.

6

Krško, Slovenija

Oktober 2014

SPSŠ Krško

Srečanje vseh partnerjev s predstavitvijo izdelave končnih izdelkov na naših CNC strojih. Dijaki so imeli tečaj 3d modeliranja na Catii, učitelji pa smo se ukvarjali z e-gradivi. Projekt smo predstavili tudi na stojnici na tradicionalni prireditvi Tehnogenij 2104. Ogled NEK, podjetja Cerjak, Vinska klet, Mestni muzej.

7

Zagreb, Hrvaška

December 2014

CADCAM Lab

3. izobraževalno srečanje CNC skupine. Nadaljevalni tečaj programiranja CNC strojev s pomočjo Catie. Strokovnjaki iz CADCAM Laba pomagajo pri konkretnih problemih, ki so se pojavili pri načrtovanju končnih izdelkov. Izdelava ustreznih postprocesorjev.

8

Sisak, Hrvaška

Marec 2015

TŠC Sisak

Na srečanju CNC skupine uporabimo pripravljena gradiva za izvedbo delavnice za dijake. Učitelji in dijaki šole predstavijo tudi izdelavo delov rimske svetilke na CNC strojih.

9

Bahçe, Turčija

April 2015

Bahçe Teknik

Srečanje vseh partnerjev s predstavitvijo vseh produktov, tako fizičnih izdelkov kot e-gradiv z evalvacijo in predlogi za izboljšave.

10

Sisak, Hrvaška

Maj 2015

TŠC Sisak

Zadnje srečanje CNC skupine. Podrobna predstavitev vseh izdelkov in njihove izdelave s strani dijakov. Izdelava zadnjega dela rimske svetilke na CNC frezalnem stroju.

11

Sisak, Hrvaška

Junij 2015

TŠC Sisak

Zaključno srečanje projekta, predstavitev projekta za javnost, predstavitev vseh rezultatov in evalvacija celotnega projekta.

Seveda smo na vsakem srečanju poleg strokovnih tem našli tudi čas za ogled lokalnih znamenitosti, spoznavanje šolskega sistema v partnerskih državah in seveda za sklepanje novih poznanstev in prijateljstev.

Franci Uduč