Dz2V začetku oktobra smo dijaki 3. in 4. letnika Gimnazije Krško izvedeli, da bomo imeli v četrtek, 15. 10. 2015, strokovno ekskurzijo. Odšli naj bi v Ljubljano in si ogledali Državni zbor in nato še NUK (Narodno in univerzitetno knjižnico). Tega smo se zelo razveselili. Vsaka nova informacija o ustanovi, s katero bomo imeli opravka že v naslednjem šolskem letu, nam bo še kako prav prišla. In res je tako tudi bilo.

 

Iz Krškega smo se odpeljali že zelo zgodaj. Pot je minila hitro. Po pripovedovanju naših staršev in izmenjavi informacij med sošolci so bila pričakovanja zelo velika.

Ob vstopu v Državni zbor smo ugotovili, da so naši politiki »na varnem«, saj so nas njihovi varnostniki pregledali od glave do pet. Ekskurzija je bila v nadaljevanju vodena strokovno, z zgodovinskim pridihom, saj smo spoznali umetnostno zgodovinsko dediščino. Za lažje vodenje smo se razdelili v dve skupini.

Ogledali smo si dve dvorani. Prvo, ki slovi po tem, da od nastanka ni bila skoraj nič obnovljena, in nekaj nadstropji višje novo veliko dvorano, v kateri je potekala javna predstavitev mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o knjižničarstvu.

Kot zanimivost so nam povedali, da so parlamentarno zgradbo po zamisli arhitekta Vinka Glanza gradili v letih od 1954 do 1959. Zgradba je znana po tem, da je zgrajena iz popolnoma naravnih, domačih gradbenih materialov. To so les, kamen in marmor. Tako lahko srečamo zeleni oplotniški in pohorski granit, koprivski in hotaveljski marmor, belokranjski in podpeški kamen, itd. Pokazali so nam tudi 67,4 m dolgo in 1,4 m visoko fresko, ki jo je naslikal Slavko Pengov v letih 1958-1959. Ta prikazuje zgodovino Slovenskega naroda od preseljevanja ljudstev do obdobja po koncu druge svetovne vojne. Zanimivosti v Državnem zboru je še veliko, vendar pa nas je čas že preganjal, zato smo se v dežju odpravili do NUK-a.

To je največja in edina Narodna in univerzitetna knjižnica v Sloveniji. Znana je po tem, da se v njej zbira, obdeluje, hrani in posreduje preko izposoje temeljna nacionalna zbirka vsega knjižničnega gradiva. To je dostopno tako domači kot tuji javnosti. Knjižnica opravlja nalogo ambasadorja na papirju zapisanih informacij in je s tem tudi zapisana zgodovini.

Po mnenju strokovnjakov je NUK eno največjih del našega priznanega arhitekta Jožeta Plečnika. Ker je zgradba namenjena predvsem študijski in raziskovalni dejavnosti, smo si, kot se spodobi, najprej ogledali čitalnico. To je prostor, kjer se lahko človek sreča res z mirom v pravem pomenu. Zdi se, kot da se je ustavil čas. Kljub tehnologiji, ki se nahaja v prostoru, je mir tisti, ki vzbudi razmišljanje in koncentracijo, ter te popelje v svet branja in študija.

NUK je res »en velik hram« zgodovinskih zapisov, zato se v ta namen tu prirejajo tudi različne razstave. V času našega obiska smo si tako lahko ogledali eno izmed njih, z naslovom »Odloči se pravilno!«, v kateri je bila predstavljena propaganda v času druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Razstavljeni so bili časopisi, letaki in glasila, ki so takratnega Slovenca silili v opredelitev. Ogled smo zaključili vsak s svojim mišljenjem.

Kar precej utrujeni smo si po odhodu iz NUK-a privoščili še nekaj prostega časa za malico, nato pa vrnitev domov.

Zala Kržan, G4A