29545051590 B86679ce56 K DEvropski teden mobilnosti je bil povod, da smo se v torek, 20. 9. 2016, nekateri dijaki Gimnazije Krško ter osnovnošolci OŠ Jurija Dalmatina ob 8.20 s kolesi zbrali na kolesarski stezi pod mostom v Krškem. Že so se izza jutranje megle prikazovali sončni žarki, ko smo se odpravili na pot proti Koprivnici.

Ker je prejšnjo noč deževalo, smo se že na začetku poti srečali z lužami in blatom, kar se je poznalo tudi na naših oblačilih. Kolesarili smo ob reki Savi do brestaniškega mostu, kjer so se nam pridružili še nekateri posavski osnovnošolci. Ko smo prišli v Brestanico, smo imeli prvi postanek. Udeležili smo se odprtja odseka kolesarske poti skozi 590 metrov dolg predor, ki povezuje Brestanico od gasilskega doma do železniške postaje. Med čakanjem na odprtje predora pa so nekateri čas izkoristili še za prijavo na ekskurzijo v Cern in tako zasedli še zadnja prosta mesta. Po otvoritvi smo predor prevozili s kolesi, kar je bilo zelo zanimivo, saj smo se prvič vozili skozi predor s kolesi. Nato nas je pred gasilskim domom čakala malica. Postregli smo si s slastnimi rogljički in toplimi napitki ter si tako priskrbeli dodatno energijo za nadaljevanje poti proti Koprivnici. Po malici smo zopet sedli na kolesa in se odpravili. Vendar ne vsi po isti poti. Nekateri so zamudili odhod, zato so se odpravili po bolj hriboviti poti, saj niso vedeli, kam so se odpravili drugi, in prišli v Koprivnico vidno utrujeni. Med kolesarjenjem smo opazovali naravo in si pripovedovali šale. Preden smo prišli do koprivniške osnovne šole, smo imeli še en krajši počitek. V Koprivnici so nas pričakali z dobro voljo in pijačo. Nekateri so se utrujeni posedli na klopi, drugi pa so ob igrišču našli nogometno žogo in igrali nogomet. Čas je bil za odhod, zato smo se odpravili. Vračali smo se po drugi poti, ki je bila bolj hribovita in slišati je bilo spodbudno izjavo: »Po vsakem vzponu sledi dolina.« To je bilo res in kar naenkrat smo bili na Senovem in kmalu tudi v Brestanici. Tu smo imeli krajši postanek, nato pa smo prekolesarili še preostalo pot do Krškega.
Srečno smo prišli na začetno mesto in se poslovili ter odšli vsak svojo pot. Športni dan nam je bil zelo všeč in komaj čakamo naslednjega.

Dea Fackovič 

Galerija slik: http://matej.info/index.php/aktivnosti/175-skozi-predor-v-koprivnico