V soboto, 1. oktobra 2016, so imeli naši dijaki zaključnega letnika strojništva in elektrotehnike poseben »delovni« dan – v okviru medpredmetne povezave geografije in sociologije ter pod vodstvom profesoric Kukovičič Unetičeve in Gradiškove so celo dopoldne spoznavali Krško na nov in doživet način. Devetnajst fantov se je izkazalo za vztrajne, radovedne in učljive.

 

Potem, ko smo pred šolo preizkusili svoje praktično znanje kartografije in orientacije, smo si šli pogledat rečno-ledeniško teraso, nato pa ob potoku Vejarčku nadaljevali do OŠ Leskovec. Tam smo ovrednotili lego šole in vpliv bližine urbanega Krškega na suburbani Leskovec. Pohiteli smo preko Griča do sedeža podjetja Kostak, kjer nas je prijazno sprejel gospod Omerzu in nam predstavil poslanstvo in številne dejavnosti podjetja, prepričal nas je tudi v njegovo dobro organiziranost in usmerjenost v prihodnost.

Od tod nas je pot po sončnem sobotnem Krškem vodila do prijazne prodajalke trgovinice »Stara šola« na Valvasorjevem nabrežju, ki je dejansko center ponovne uporabe: vanjo prinesete svojo donacijo (rabljena oblačila, opremo, pohištvo, igrače…), oni pa stvari po simboličnih cenah prodajo naprej. S tem je trgovina prijazna okolju in ljudem, podpira tudi socialno podjetništvo.

Od tu smo šli v »zeleno srce« starega mestnega jedra – v park pri Valvasorjevi knjižnici. Spoznali smo njegove stavbe, funkcije, v aleji zaslužnih krških mož smo za generacijo ES2PTI rezervirali eno mesto J. Z mnogimi vprašanji smo presenetili tudi zaposlene v knjižnici, a so nas lepo sprejeli in povedali veliko zanimivega. Seznanili smo se še z občinsko stavbo in funkcijami občine, fantje so se naučili, na katerem oddelku občine se bodo oglasili, ko bodo želeli s svojim izbrankami graditi hišo. Na poti nazaj smo si pogledali kompleks tovarne Vipap in se pogovorili o razvoju papirništva v Krškem ter njegovih socialnih in okoljskih vplivih.

Z novo izkušnjo in boljšim poznavanjem Krškega kot kraja šolanja smo sredi sončnega dneva odhiteli trgatvam in drugim sobotnim opravilom naproti.

Veronka Gradišek