20170126 095710Med 25. in 27. januarjem je v Celju  potekal mednarodni sejem avtomatike in mehatronike. Skupaj s sošolcem Gašperjem Rodmanom sem se ga udeležil v imenu našega šolskega centra. Na sejmu sva predstavila v Sloveniji manj znan šolski mikrokontroler, ki so ga razvili Britanci. BBC Micro:bit je vezje, ki je namenjeno učenju programiranja, in kot pravijo njegovi kreatorji - napravica za približanje tehnike mladim generacijam. Micro:bit smo vpeljali v program tehnik računalništva, in sicer letos prvič v prvem letniku. Programsko orodje, ki je med bolj priljubljenimi in ga je razvil Microsoft, smo z njihovim dovoljenjem prevedli v slovenščino. Imel sem priložnost govoriti z nekaterimi profesorji iz drugih tehniških šolskih centrov, ki so bili navdušeni nad preprostostjo in idejo, da je modul zelo primeren za začetnike programiranja.

V članku revije Svet elektronike (letnik XXIV, februar 2017, št. 249, str. 12) so zapisali: "Na sejmu sta bila z nami, z ramo ob rami, dijaka tretjega letnika računalniške smeri Šolskega centra Krško, Gašper Rodman in Žiga Šume. Komentiral bom na kratko: Gašper in Žiga sta se odrezala kot izkušena strokovnjaka, ki sta zadane naloge in izzive obiskovalcev reševala z bliskovitim razmišljanjem, tekoče in brez vsakršne treme. V zvezi s svojo vlogo na sejmu sta imela več kot vso potrebno strokovnost, bila sta hitra, iznajdljiva in pripravljena pojasniti vsako najmanjšo podrobnost. Kdo si ne bi želel imeti takšnih sodelavcev? Tudi gneča pred njunim pultom je najbrž dovolj dober dokaz, da si podobnih znanj in strokovnosti želi več mladih."

Uspeh šolske ekipe se kaže tudi v tem, da naš mentor prof. Zoran Tkavc sedaj piše poljudnoznanstvene članke za  Svet elektronike, kjer predstavlja Micro:bit.

Istočasno so se na sejmu predstavljali sošolci s strojne in elektro smeri z zmagovalnim solarnim avtomobilom, vsi skupaj smo si prislužili ponudbo,  da bi naslednje leto imeli svojo stojnico na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.

Zapisal  Žiga Šume