Na 8. mednarodnem tekmovanju v izdelavi najbolj nosilnega mostu iz špagetov z naslovom Ali je kaj trden most je v začetku maja v Mariboru 130 študentov in dijakov tehniških strok iz 21 izobraževalnih ustanov in 9 držav gradilo mostove iz špagetov. Most iz špagetov je svojevrsten dosežek, saj lahko nosi tudi do 70-kratnik lastne teže, če se ga ustrezno načrtuje in sestavi. Kot gradbeni material se uporabljajo špageti, ki se lepijo s plastičnim lepilom.

Svoje znanje in sposobnosti je preizkusila tudi ekipa SPSŠ, ŠC Krško-Sevnica.

 

Od 3. do 5. maja je na mariborski Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo potekalo že 8. tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov. Tekmovanje Ali je kaj trden most? organizirajo študentje Fakultete za gradbeništvo v okviru Društva študentov Fakultete za gradbeništvo. Letos je tekmovalo 30 ekip, od tega 5 srednješolskih, ostalo so bile fakultete. Tekmovanja pa se niso udeležili samo študentje in dijaki iz Slovenije, temveč tudi iz ostalih evropskih držav. Tekmovalo se je v dveh različnih kategorijah: trdnost in dizajn. Mi smo sicer ciljali na obe kategoriji, a smo na koncu ugotovili, da je bolje tekmovati samo v eni in se posvetiti samo tisti.

Že pred tekmovanjem smo dobili navodila z zahtevanimi parametri mostu, katerih nismo smeli preseči, drugače bi dobili odbitke:

  • Razpon mostu (osna razdalja med podporami): 90 cm.
  • Širina mostu (razdalja med skrajnimi zunanjimi točkami mostu pravokotno na os): do 20 cm.
  • Višina mostu: ni omejena, omejena pa je razdalja med osjo in najnižjo točko mostu pod osjo, ki ne sme presegati 2 cm.
  • Prometni profil (predstavlja prosti profil, ki mora biti zagotovljen tik nad osjo vzdolž celotne dolžine mostu): širina 10 cm, višina 5 cm.
  • Masa: do 1300 g.

Naš most tehta 1292 g, dolžina in širina ustreza zahtevam, največja višina pa je 37 cm.

Potek samega tekmovanja je bil kar naporen, skupaj smo most gradili 23 ur. Organizirane pa so bile tudi popoldanske in večerne aktivnosti, kjer smo se lahko sprostili in dali tekmovalnost za nekaj časa na stran. Prvo popoldan smo si ogledali Maribor in še dobro, da je bila z nami profesorica Erika, ki nam ga je še podrobneje razkazala. Drugo popoldne je bila v načrtu degustacija vin, a mi smo se odločili, da si raje privoščimo sladoled, kavo in popoldanski počitek, ter se potem odpravimo na večerjo. Večerjali smo v restavraciji Mango, ne daleč od hostla, kjer smo spali. Hrana je bila vrhunska, tako kot tudi hostel, kjer smo vsak večer utrujeni hitro zaspali. Tretje popoldne pa je bilo najbolj pomembno. Po tretji uri so se začele porušitve mostov. Najprej so bile na vrsti osnovne šole, potem pa smo sledili mi. V 10 sekundah smo izvedeli, kako uspešni smo bili pri gradnji. Most je zdržal dobrih 25 kg, kar nam je prineslo 3. mesto med srednjimi šolami. Z večjimi pričakovanji glede rezultata, a zadovoljni in navdušeni nad celotnim tekmovanjem smo se srečno vrnili domov. Most smo v šoli zakrpali, da je pripravljen za razstavo, mi pa že razmišljamo o zmagi naslednje leto.

Našo ekipo smo sestavljali: Ana Preskar, Lenart Kolić in Žak Rožman pod vodstvom profesorice Erike Broz Žižek.

Za radovedne, ki si želijo izvedeti več o tej nori izkušnji še povezava na uradno spletno stran tekmovanja: http://ajktm.fg.um.si/ in  https://www.facebook.com/HowStrongIsTheBridge/ 

Ana Preskar, S3B