V času od 22.5 – 23.5. 2017 je na Tehnički školi Sisak na Hrvaškem potekalo 5. srečanje v Erasmus+ projektu Making and designing toy drone through multidisciplinary colaborative work, krajše "Drone Team". Srečanja so se z naše šole udeležili dijaka Anže Petretič in Klemen Zupančič ter profesorja Mitja Lekše in Franci Uduč.

V okviru sestanka so nam koordinatorji – španska šola Ies la Foia iz Ibija predstavili komentarje na vmesno poročilo, podjetje AIJU – prav tako iz Španije dobavilo nove komponente – kamere in  »first person view« modul, poljski partnerji ZS10 Zabrze so predstavili delo v odprtokodnem programu za programiranje drona, mi pa naše delo v vetrovniku, ki je bilo izvedeno v fizikalnem laboratoriju ter učenje letenja  z brezpilotnim letalnikom s pomočjo simulatorja. Več o delu v fizikalnem laboratoriju najdete na spletni strani: http://www2.arnes.si/~sssknm4/vetrovnik2/jango/theme/dron.html.

Predstavniki vseh šol smo nato sestavili še zadnje komponente dronov, mu dodali zaščite propelerjev in jih preizkusili v letenju in snemanju.

Projekt smo tudi predstavili na tiskovni konferenci hrvaškim medijem in tamkajšnjemu županu  g. Ivu Žiniću.

Nekatere povezave in odmevi v medijih:

http://lokalni.vecernji.hr/gradovi/skolarci-uce-kako-da-sami-naprave-dron-i-programiraju-njegov-let-4240

http://www.smz.hr/site/najob/najave/4655-predstavljanje-projekta-drone-team

http://portal53.hr/?p=17401

http://quirinusportal.com/2017/05/u-tehnickoj-skoli-sisak-predstavljen-projekt-drone-team/

http://mreza.tv/projekt-drone-team/

 

V zadnjem letu 3 letnega projekta bomo učitelji in dijaki posameznih šol izdelali učna gradiva in večjezični terminološki strokovni slovar, obogaten s shemami, fotografijami in posnetki in izvedli delavnice za vse, ki jih tematika zanima.

Naslednje srečanje v projektu bo v začetku oktobra ponovno pri nas, v Krškem.

Več o projektu nadete na http://www.droneteamproject.eu, fb strani: @droneteamproject in twiterju: @droneteamproj.

Franci Uduč