Po uspešno zaključenem LDV projektu CNC&IT, za katerega smo dobili tudi najvišje državno priznanje Zlato jabolko kakovosti 2015 naše delo nadaljujemo z novim mednarodnim projektom.

Nov projekt v okviru Erasmus+ K2 akcije je Making and designing toy drone through multidisciplinary colaborative work, krajše "Drone Team". V triletnem projektu, ki ga vodi španska šola Ies La Foia iz mesta Ibi, sodelujejo še partnerji iz Poljske, Hrvaške in španski raziskovalni inštitut AIJU, ŠC Krško-Sevnica sodeluje kot partnerska šola. V okviru projekta se bomo lotili izdelava drona na nekoliko drugačen način. Z raziskavami, preizkušanjem, meritvami in ustreznim gradivom bomo izbirali ustrezne komponente, izbrane komponente pa nato uporabili za gradnjo in ustrezno implementacijo brezpilotnih letalnikov. Dotaknili se bomo tudi varnostnih vidikov, izvedli ustrezne tečaje za bodoče pilote in še kaj…

  

   

18. in 19. januarja 2016 je potekalo prvo mednarodno srečanje v Španiji. Projektnega srečanja sta se z naše šole udeležila dva učitelja strokovnih predmetov Zoran Tkavc in Franci Uduč. Na srečanju smo pregledali splošne cilje in skupni projektni načrt za nadaljnje delo.

Poleg tega smo si ogledali tudi zgledno opremljeno špansko šolo in AIJU raziskovalni inštitut.

Dijaki in učitelji so nam predstavili delo raziskave in ideje, za katera opravila bi lahko v prihodnosti uporabljali drone v miroljubne namene.

Predstavnik potjetja OTUS brezpilotna letala nam je predstavil svoje delo na področju implikacije dronov v vsakdanjem življenju in zagotovil, da je to področje v prihodnosti zagotovo velika tržna niša, da pa bo potrebno še veliko narediti na področju pravil in zakonodaje.

Srečanje smo zaključili s kulturno vsebino – obiskom tamkajšnjega muzeja Museo de la Festa.

Vabimo tudi vse dijake, ki jih to področje zanima, da se nam pridružijo.

Franci Uduč, koordinator projekta na šoli