Slika1Na našem šolskem centru je navada, da najbolj uspešne in zaslužne dijake v organizaciji dijaške skupnosti enkrat letno peljemo na zanimiv izlet, ponavadi pokukamo preko slovenskih meja. Tako smo decembra zbrali preko 40 najboljših dijakov vseh programov in letnikov ter se z dobro voljo in v prednovoletnem vzdušju odpeljali v gornjeavstrijsko prestolnico Linz, simpatično obdonavsko mesto z 200.000 prebivalci in rimskimi koreninami. V letu 2009 si je Linz z litovskim Vilniusom delil naziv prestolnica kulture in tega leta so zgradili ti. muzej prihodnosti Ars Electronica, ki je bil osrednja točka našega ogleda.

Ars Electronica na ogled ponuja interaktivne delavnice in laboratorije, predstavlja znanstvene raziskovalne projekte s področja umetne inteligence, nevroznanosti, nevrobionike, robotike, protetike, avtonomne mobilnosti, genskega inženiringa in biotehnologije. Naši dijaki so imeli v  muzeju najprej voden ogled z multimedijsko 3D-projekcijo, potem pa čas za samostojno raziskovanje.

Pot smo nadaljevali po obdonavski promenadi v stari del mesta in se sprehodili po ulicah z bogato kulturno zgodovinsko dediščino: deželno hišo, mestno hišo, Mozartovo hišo, v kateri je Wolfgang Amadeus  leta 1783 skomponiral svojo „Linško simfonijo", Keplerjevo hišo, v kateri je živel ta nemški astronom in matematik in dognal slovite tri Keplerjeve zakone. Zanimiv je bil tudi vzpon do deželnega muzeja Schlossmuseum, kjer se nam je odprla čudovita panorama mesta.

Sledil je še prosti čas za nakupe ter za ogled božično-novoletne tržnice z živo glasbo in lokalnimi izdelki, nato pa povratek proti Krškem, kamor smo prišli v poznih večernih urah.

Veronika Gradišek