DSCN2326Strasbourg je glavno mesto francoske regije Alzacija. Je izredno velik in bogat z zgodovino. V njem je sedež evropskega parlamenta, kjer deluje 751 poslancev, in eden izmed njih je tudi Franc Bogovič, ki je tja dobrodušno povabil nekaj najuspešnejših učencev Šolskega centra Krško-Sevnica. Dobili smo priložnost, da si ogledamo evropski parlament od znotraj in smo prisotni na zasedanju.

Zato smo se že v sredo, 3. 2. 2016, v poznih urah odpravili proti Franciji in naslednje jutro nas je tam pričakal Franc Bogovič ter nas s svojim asistentom popeljal po parlamentu. Povedal nam je mnogo zanimivega o delovanju evropskega parlamenta, o svoji vlogi v tem sistemu, kako poslanci delujejo, koliko potujejo, spregovoril je tudi o zgodovini parlamenta in navedel še druge zanimivosti. Parlament je v Strasbourgu ravno zaradi njegove simbolične zgodovine, saj leži tik ob meji z Nemčijo, ki jo od Francije ločuje reka Ren, ki je bila mnogokrat krvava zaradi bitk in vojn. Gospodu Bogoviču smo lahko zastavljali vprašanja, na katera je odgovarjal zelo premišljeno, zanimivo in odkrito. Nato smo si ogledali mestne znamenitosti, polne bogate in zanimive zgodovine. Spoznali smo, da so že pred mnogo leti mesto urejali veliki arhitekti, umetniki in gradbeniki. Najzanimivejša se mi je zdela ura v gotski katedrali Notre Dame de Strasbourg, ki je bila darilo meščanom in deluje še danes. Ne kaže pa le časa, temveč tudi datum, lego Lune, Sonca, opremljena je s premikajočimi se figurami, v katerih je seveda veliko simbolike.

Naslednji dan smo se poslovili od Francije in si šli ogledat koncentracijsko taborišče Dachau, ki je zdaj muzej. Odprli so ga leta 1933 kot preurejeno tovarno smodnika. Namenjeno je bilo zasužnjevanju in pobijanju judov ter vojnih kriminalcev. V 22-minutnem filmu smo se lahko seznanili, kakšne nehumane grozote so nacisti izvajali nad ljudmi, nato pa smo si okrožje pogledali še sami. Res, grozno je, kaj so morali ljudje pretrpeti, a zdi se mi prav, da danes to v muzejih vidimo in se iz zgodovine učimo, da se taki pokoli več ne bi zgodili.

Izlet je bil zelo zanimiv in zabaven. Vsi skupaj smo se naučili marsikaj novega, doživeli veliko in se med seboj bolje spoznali. Hvala vsem, ki ste nam omogočili tako poučno doživetje!

Sabina Rožac, G2A

Fotografije: Simon Volč, Denis Derenda Cizel in Igor Žveglič.

Celotno galerijo slik si lahko ogledate na tej povezavi: https://goo.gl/photos/NxftWgmC5uKUCNv67