https://lh3.googleusercontent.com/yE6yMA5_E8ESERmox5WyrQv09R28shB_E-JHg9D_RjkuQnUCvDa4PjfM-yuAS_UgvJZXOqnpxz3UYaFooR8YUPfxglqjidD5QDRErTxAhJmLG_LOGazXn0E5OJP-EtsGYbReFNeem6-OauTUXTse6ZK-26MYPk2kAMwVQeuxH7_8GuPegyurDRS-p68frAR0MuHXSdkDJ9uJedzL5wD5VVH5NmH4IOImS7MG1D-AMI2WCHh9CWO5Tjtdpp5aF75GV8UAxaVzdyAwhnTI4H2_BfqXP59L3E_veXoEDzR5J8hjlko-1wzTj-LO-uoWpuX1di6QlfKbG-j3T7bYy98wBMp-d6SOcWRY1FVAoX-215REjJV6ZldkYNfBGrIZ1LcqhM6FkdF07xfoCXfm-AE6HTC5UStQrdGlj0NhJn-j7N1z2T0y-8_qT_EXhRVDhqMFGLLSrS_VL_RrOUFHuLgDE2p68T3otuprrEWHQpWBV_P2tg-lxejGgW2dwSqWzcoIUJuHfwaWAXCyJnvZK7qfRurF9ZhxzPZhA6wqVAViuCNkM6TSKqKLnqVzwui4opqss1z4=w1360-h907-noNa zadnji delovni dan v zdaj že lanskem koledarskem letu, ko se je večina pripravljala na božično večerjo in bližajoče se praznike, so dijaki Šolskega centra Krško-Sevnica svoje male sive celice obremenjevali na čisto poseben način, in sicer z igranjem tekmovalnih računalniških iger. Borili so se  v strateški igri League of Legends in premagovali tekmece v prvoosebni igri (FPS) Counter Strike Global Offensive.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Ideja se je porodila v glavah učiteljev že v prejšnjem šolskem letu, vendar si je nekako nismo upali realizirati. Predlog smo predstavili na 2. sestanku Dijaške skupnosti ŠC Krško-Sevnica v začetku decembra. Med dijaki je bil z navdušenjem sprejet in podprt s strani ge. direktorice Erne Župan Pirkovič.  Kmalu nato so stekle priprave. Ustanovil se je organizacijski odbor, ki je napisal prijavnico v papirni in elektronski obliki, število prijavljenih dijakov pa se je vsak dan večalo. Iz optimističnih dvajset dvajset, kolikor smo jih predvidevali na začetku, do šestdeset tekmovalcev na samem dogodku. Ob prijavah so dijaki napisali, ali bodo prinesli svoj računalnik ali pa si ga bodo sposodili na šoli.

Tako je zbiranje prijav spremljalo tudi iskanje zunanjih računalnikov, in sicer kot nadomestilo šolskim, saj ti ne dosegajo performansov računalnikov v privatni lasti dijakov. Pri tem nam je pomagal MC Krško. Ob tej priložnosti se zahvaljujem g. direktorju Mitji Valetnincu in sodelavcu Franciju Uduču, ki je posodil računalnika, kupljena s sredstvi iz mednarodnega projekta.

Na našo prošnjo so se odzvali tudi: MC Brežice, MC Sevnica, K.N.O.F. in KŠTM Sevnica, a z obžalovanjem, da tudi njihovi računalniki niso primerni za tekmovanje. Sodelavca g. Sumrak in g. Žerjav sta zgradila energetski vozlišči za priklop 60 računalnikov in okrog 45 monitorjev ter nekaj mrežnih naprav. Približni izračun porabljene moči na turnirju se je gibal okrog 24 kW. Solidno. Seveda ni izostalo niti računalniško znanje, saj so dijaki med urami prakse pri prof. Tkavcu 200 m UTP-kabla pretvorili v povezovalne kable do mrežne opreme.

Ostale organizacijske dejavnosti so obsegale rezervacijo dvorane. Dan pred tekmovanjem smo postavili mize, električne kable, omrežje, platno in ozvočenja. Slednja so uporabili tudi za proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pri rezervaciji dvorane nam je bila v veliko pomoč naša nepogrešljiva računovodkinja ga. Blaženka Zakšek. Dijak Nik Simončič se je dogovoril za sponzorstvo pri GM-hosting.de, ki nam je omogočil uporabo njihovih strežnikov za Counter Strike, Gašper Zorko pa je sodeloval pri namestitvi Team Speak-a in z Nikom pri sestavljanju ekip, testiranju in nameščanju potrebne programske opreme na računalnike. Pa še niti začeli nismo. Sporočilo razrednikoma dijakov, ki so največ manjkali do samega dogodka: "brez vaju ne bi uspeli." Še zadnji dan pred tekmovanjem. Popoldan se je prevesil v večer, ko smo Nik, Gašper, prof. Tkavc, Rok Šterk ter jaz poskušali urediti še zadnje podrobnosti.

Več slik: https://goo.gl/photos/Jn3hqabFgFCx5FMJ7

In po kratki noči prispemo na prizorišče ...

Dijaki prihajajo s svojimi igračkami ...

Glasbeniki priključuje svoje igračke oz. inštrumente ...

Preverja se zvok, slika na platnu, mreža ...

Računalniki se priključujejo v elektriko in mrežo ...

Kje je kava, ups, energijski napitki?

Fantje, pojdite po malico!

 

Ob 9.15 uri se je začelo. Najprej proslava z našimi nenadomestljivimi nastopajočimi. Po proslavi pa slavnostna otvoritev LAN Partyja, pri kateri je sodelovala in zagnala zmagovalne bitke med ekipami ga. direktorica Erna Župan Pirkovič.

8 ekip je igralo Counter Strike GO, njihova imena so: XCL, Swag7 kalinka rush, TeamDifficulty, ECO4ever, xTeamInfinity, Douchebags, J..s Are People Too in Hysteria, 4 ekipe pa so tekmovale v League of Legends. To so: GIVE ME BLUE, DavkoScrub, 2. skupina, Skunajelife. Na samem tekmovanju sta dijaka Jaka Pavlič in Elvis Preskar komentirala dogajanje na terenu med prikazovanjem streama s posameznih računalnikov na platnu. Niso manjkali niti sodniki, ki smo jih našli med gimnazijci: Andraž Dostal, Filip Strajnar in Aljaž Bogolin. Med samimi tekmami so maloštevilni gledalci lahko opazovali dogajanje od blizu, in to za hrbti tekmovalcev, polnih adrenalina. Posamezne zmage pa so se bučno proslavljale med sicer lokacijsko ločenimi dijaki, zdaj pa seveda bistveno drugače - v živo. Rezultati so se zapisovali pod budnimi očesi sodnikov in tekmovalcev.

Po večjih in manjših pripetljajih so na turnirju ure tekle kot minute. CS:GO se je igral po sistemu dvojne eliminacije, LOL pa vsak z vsakim. Kljub nedokončanim kolom smo predvsem zaradi samega dneva, ki je bil dan pred Božičem, zaključili ob 14. uri. Pa saj je bil namen zabava, ne pa zmaga na turnirju.

Najboljše rezultate v CS:GO so imeli Hysteria, sledili so ECO4ever in XCL, V LOL pa GIVE ME BLUE oz. 2. skupina. Ali je bilo obratno: XCL, ECO4ever, TeamDifficulty, DavcoScrub. Ali ...

Pa saj to ni bil glavni namen. Seveda smo podelili nekaj nagrad, ki sta jih prispevala ga. Marta Perčič in g. Murtič, starša tekmovalcev. Ne smem pozabiti omeniti tudi podjetja Šumi, d.o.o., ki je našim dijakom tekmovalcem osladil napete trenutke.

Kratka evalvacija dogodka.

Sodelovali so dijaki vseh programov ŠC Krško-Sevnica na lokaciji Krško. Gimnazijci, dijaki poklicnih programov, tehniki in PTI. Dijaki iz 18 oddelkov. Dogodek smo pripravili v treh tednih. Če bi imeli več časa, bi se kvečjemu ukvarjali z nagradami, ostalo je bilo popolno. Seveda oz. nazadnje pa velja omeniti, da nam je uspelo pospraviti dvorano v 1 uri in 15 min, za ostalo pa sta poskrbela zaposlena, ki skrbita za dvorano.

Hvala vsem, predvsem pa Niku, Gašperju, Igorju Žvegliču, Maji in Zoranu Tkavcu ter mojim dragim sodelavcem. Vaša podpora je navdušila in očarala mene in vse, ki so vas videli vsaj za trenutek.

 

Poskusili smo organizirati LAN Party in vtisi sodelujočih dijakov povedo vse (brez cenzure in korekcij).

 

Lan party se mi je za prvič zdel super, imeli smo komentatorja, live-stream ter imeli smo tudi Elimination Turnament Brackets. Edini problem je, da je bil lan party prekratek. NiKo (XCL)

 

Bilo je zelo zabavno :D Organizacija je bila dobra. Čeprav nismo zmagali, smo se zabavali ter družili, in to je pomembno :D Banana (TheDouchebags)

 

Na LAN partyu je bilo v redu, bilo je zanimivo, saj sem se prvič udeležil takšnega dogodka,  Spoznal sem nekaj novih ljudi in dobro sodeloval z njimi.  BlackSniper (xTeamInfinity)

 

Bilo je zabavno, ker sem lahko v živo igral s svojo ekipo in spoznal druge igralce. Organizacija je bila dobra, čeprav so bile na začetku težave z internetom :D NP (hysteria)

 

Lan je bil organiziran dobro, bilo je zabavno, samo prekratko je trajalo. Upam, da še kdaj ponovimo Lan party za dlje časa. Igralci so bili dobri, vendar nas niso uspeli premagat. Upam, da bo naslednjič prijavljenih več ekip. matox007 (GIVE ME BLUE)

 

Zapisala: Svetlana Novak, mentorica Dijaške skupnosti Gimnazije Krško

 

Viri fotografij: Maja Derstvenšek, Simon Ogorevc in prof. Igor Žveglič